“Jezus’ leven kopiëren gaat niet werken”

17-01-2014 door Jeffrey Schipper (CIP)

“We mogen niet vergeten dat er onoverbrugbare verschillen zijn tussen de Heere Jezus en ons. Zijn leven kopiëren zal dan ook niet werken. ‘What would Jesus Do’ (WWJD) is niet het christelijke leven. Het is belangrijker om te beseffen dat Hij onze identiteit is,” vertelt Roel Velema. Zo’n 135 mensen volgen zijn maandelijkse bijbelstudies via internet. CIP.nl sprak met Roel over zijn geloofsleven. “Christus wil ons niet heiliger maken. De sleutel is dat Christus Zelf onze heiliging is,” aldus Roel aan de hand van 1 Korinthiërs 6:17, ‘Wie zich echter met de Heere verenigt, is één geest met Hem.’

De 64-jarige Roel is afkomstig uit een niet-christelijk gezin. Het geloof kreeg hij als kind mee op een christelijke basisschool. “Ik realiseerde mij dat God er was en geloofde dat Hij bestond. Iedere avond bad ik een gebed.” Later kwam Roel bij de interkerkelijke beweging de Navigators tot geloof. “Een vriend vroeg bij mij thuis hoe ik over de Heere Jezus dacht,” vervolgt Roel. “‘Wil je Christus in je leven vragen?’, vroeg hij op een gegeven moment. Ik gaf aan dat ik daarover eerst even wilde nadenken. Later ging ik bij hem op bezoek en vertelde ik over mijn verlangen om met God te leven.” En zo begon op 19-jarige leeftijd zijn leven met Christus. “Aan de hand van bijbelstudies en het lezen van boeken groeide ik al gauw in het geloof.”

Drie fases
Hij spreekt aan de hand van 1 Johannes 2:12-14 over drie fases in zijn geloofsleven. “In de beginfase zoog ik alle geestelijke voeding op als een baby. In de volgende fase wilde ik steeds meer en meer voor de Heer betekenen. Ik deed heel hard mijn best om Hem na te volgen als discipel. Inmiddels heb ik een fase bereikt waarin ik tot de ontdekking ben gekomen dat ons levensdoel niet is om een steeds heiliger leven te leiden.” Op zijn website zegt Roel hierover: ‘Veel christenen weten dat Christus in de wereld is gekomen om zondaren te behouden en dat Hij zal terugkomen. Ze weten echter niet dat Christus ook hun leven is en dat Hij alles in hen wil zijn. Velen proberen voor Hem te leven, maar Christus wil zijn leven door ons en als ons leven en onze Overwinnaar zijn in elk gebied van ons leven.’

Dit heeft een andere levenshouding tot gevolg, maakt Roel duidelijk. “Jezus’ leven kopiëren gaat niet werken noch Hem volgen in de zin van ‘ik hier en God daar’. We mogen ontdekken dat we één zijn met Christus. Hij is niet alleen voor ons gestorven, we zijn ook mét Hem gestorven. Daarom zegt Jezus tegen ons: ‘Zonder Mij kunt gij niets doen’ (Johannes 15:5, red.). Vaak meten we ons christenleven af aan ons gedrag. Alsof dat onze geestelijke status aantoont. In plaats daarvan mogen we beseffen dat de Heere Jezus ons leven is. Hij leert ons dat we niet keihard voor God moeten werken. Als we zien dat we één zijn met Hem en er geen dualisme is met Hem, werkt Hij zijn leven uit in ons mens-zijn. Door deze levenshouding is een last van mijn schouders gevallen. Ik hoef niet op zoek te gaan naar een bediening. Jezus Zelf ís onze bediening. Ik hoef niet te streven om het Beloofde Land binnen te gaan. ‘Ik ben het Beloofde Land, want ik ben organisch één met Christus’.”

Hem tot uitdrukking laten komen
“De sleutel tot alles is dat we beseffen wie we zijn. Hij in plaats van mij en toch leef ik.” Roel vertelt een voorbeeld. “Ik las eens over een woedende vrouw. Haar man had door overspel het gezin verlaten. ‘Wat moet ik nu doen?’, vroeg zij. Maar de vraag zou moeten zijn: ‘Wat doet U, Here, in mijn menselijke situatie?. Daarom is het goed om allereerst op de knieën te gaan om niet als een schijnbaar onafhankelijk persoon de situatie te willen oplossen. De Heer is onze Wijsheid. Anders ligt dualisme op de loer. Ook Jezus deed alleen wat de Vader van Hem vroeg en ging nooit uit van eigen kracht.” Roel herhaalt dat één zijn met Christus het geheim is van het christenleven. “Daarom bid ik niet om dichter bij de Heer te leven. Hoe kan een rank dichter bij de wijnstok leven?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven