Kan een kind van God zijn of haar eeuwig heil verliezen?

Op basis van Zijn werk op Golgotha geeft de Heer ons eeuwig leven, buiten enig werk van ons om. Dit betekent dat onze werken geen invloed kunnen hebben op het werk dat Christus op Golgotha heeft verricht. Wij zijn daarom niet voor eeuwig behouden door onze werken. Wij blijven ook niet behouden door onze werken en wij kunnen door onze werken ons eeuwig behoud ook niet ongedaan maken. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zouden onze werken toch binnenkomen in de sfeer van het werk van de Heer aan het kruis en zou ons eeuwig behoud niet meer uit genade zijn. Wanneer we dit zien, is onze vraag in principe al beantwoord, want een ieder die zegt dat we ons eeuwig heil kunnen verliezen, stelt dat onze (negatieve) werken ons eeuwig behoud ongedaan kunnen maken. Het ABC van het evangelie begint echter met de kennis dat ons eeuwig heil buiten de werken van de mens omgaat (Rom. 4:1-8), en als we anders leren dat vervalsen we het evangelie. De zuivere verkondiging van het evangelie kenmerkt zich daarom door de leer dat we ons eeuwig heil nooit meer kunnen verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven