De Muren en Poorten van Jeruzalem

De muren en de poorten van Jeruzalem worden in Jesaja 60:18 verbonden met ‘heil’ en ‘lof’.

Dit heil staat bovendien bestendig voor Gods ogen. Hiermee raken we de geestelijke betekenis van de muren en de poorten van Jeruzalem. Het herstel van de muren en de poorten van Jeruzalem was het speerpunt van God om heil en lof weer zijn volle plaats te geven onder het volk Israël. Dit heil en deze lof kan alleen gevonden worden in de Here Jezus en daarom is Jeruzalem de belichaming van alle plannen en doelstellingen die God in Zijn Zoon heeft. De muren en poorten geven daarom weer wat wel of niet in overeenstemming is met God. De muren en de poorten van Jeruzalem zijn een type van het getuigenis van Jezus, voor God, voor de wereld en voor machten van de duisternis. Vandaar dat Jeruzalem de volle aandacht heeft van de kinderen van het licht en van de kinderen van de duisternis. Het getuigenis van Jezus – het getuigenis van de kracht van Christus’ opstanding dat de dood overwint – zal bij mensen – gelovigen en ongelovigen – altijd een reactie oproepen.

Jeruzalem had, behalve buitenpoorten, ook binnenpoorten. Dit laat zien dat God binnen Zijn algehele plan ook een verdere differentiatie kent om zijn wil tot uitvoer te brengen. Gods doel vinden we beschreven in Efeziërs 4:13: “… totdat wij allen de eenheid van het geloof en van de volle kennis van de Zoon bereikt hebben, de mannelijke rijpheid, de maat van de wasdom van de volheid van Christus”.

De typologie van de twaalf poorten van Jeruzalem moet ons een beter inzicht geven hoe wij een rijker en hoger niveau van geestelijk leven kunnen bereiken, opdat de gemeente van Christus beter toegerust is om het getuigenis van Jezus te laten zien. Gods doel is dat ieder lid van het lichaam van Christus tot volle groei komt en het lichaam van Christus zich opbouwt door de dienst van alle geledingen (vgl. Ef. 4:16). Binnen de muren van Jeruzalem waren vele binnenpoorten. God heeft een rijkdom aan bedieningen gegeven (Ef. 4:11), maar geen enkel van deze bedieningen staat op zichzelf. Elke bediening heeft als doel om de geestelijke volwassenheid van Efeziërs 4:13 te bereiken. De twaalf poorten van Jeruzalem hebben ons hierover veel te zeggen. De typologie van het aardse Jeruzalem zal uiteindelijk zijn werkelijkheid vinden in het hemelse Jeruzalem, wanneer het lichaam in elk opzicht naar haar Hoofd, dat is Christus, is toegegroeid (vgl. Ef. 4:15).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven