Is de Wet nodig om geleid te worden door de Heilige Geest?

Het Oude Verbond en het Nieuwe Verbond huizen NIET in hetzelfde gebouw. Er is het huis van Mozes en het huis van Christus, ieder met zijn eigen wet (Hebr. 3:1-6). De wet van Mozes is de letter en de wet van Christus is Christus Zelf. We zijn gestorven voor de wet om te ooit maar te shoppen in een ander ‘geestelijk’ huis.

De wet of welke regels we ook voor onszelf hebben opgesteld, doet zonde kennen om ons tot Christus te brengen. Als de wet een functie heeft, dan is het daar. God heeft echter nooit de gedachte gehad dat we de wet zouden kunnen gehoorzamen, ook niet als hernieuwde verplichting na de wedergeboorte. Hier liep Paulus tegenaan in Romeinen 7, de illusie dat hij een persoon naast God dacht te zijn die voor Hem moest leven door de gehoorzaamheid van werken. Wanneer we niet geleid worden door de Geest, gaat het niet om  de ongehoorzaamheid van werken maar om de ongehoorzaamheid van het geloof (Rom. 16:26). Een christen heeft de wet niet nodig, hoogstens om te zien dat het Oude Verbond een schaduw is van het Nieuwe Verbond. De oude mens is gestorven door de wet en de nieuwe mens leeft uit Christus die zijn leven is. De gehoorzaamheid van het geloof is het groeiende bewustzijn om hierin te wortelen (Col. 2:7). Daarbij zijn de wet en de zonde (de slavendrijver) achtergebleven toen wij werden gekruisigd en van hen werden gescheiden door de dood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven
%d